B o e k a a n k o n d i g i n g
Familieboek Van Haren-Jansen
Families uit de regio Grave, Over- en Nederasselt

Home
Familiegeschiedenis en gezinsoverzichten van:
Van Haren (Nederasselt, Overasselt, Balgoij, Keent, Nijmegen, etc.) en
Jansen (Velp, Reek, Demen, Neerloon, Grave)

Verder de families: Belle, Croes, Derks, Ermers, Van Esch, Van Gaalen, Van Haare, Hoogers, Jordans, Opsteeg, Pompen, Van Raaij, Roelofs, Toebast, Vos, Willems, Wolters. Alle uit voornoemde regio.

De familiegeschiedenis loopt van de vroegste vermeldingen, ca 1610, tot heden. Het boek is rijk geïllustreerd (bijna 700 afbeeldingen) en omvat 365 paginaís in A4-formaat. De presentatie van de diverse families gaat gepaard met veel tekst en anekdotes die de leefsituaties van toen goed weergeven.

De uitgave was ter gelegenheid van de 100e verjaardag, 29 juli 2000, van Maria Catharina Derks-van Haren (Malden). Het voorwoord is geschreven door de wethouder van de gemeente Heumen.

Het boek verscheen op 8 oktober 2000.
Per september 2005 is het boek geheel uitverkocht.

Gérard Derks, Plattenburgerweg 17, 6824 ER Arnhem. Tel. 026-364 40 51
Rob Croes, Heiweg 267, 6533 PD Nijmegen. Tel. 024-355 70 19.   Mail:   Mail Rob Croes

Voor een opgave van welk kwartier (voorouders) in het boek behandeld wordt zie Kwartierstaat bij Grada Maria van Haren (1902 Hees - 1980 Hatert).

....
Hier enkele voorbeelden van de 700 afbeeldingen (zwart-wit) die in het boek te vinden zijn.
V.l.n.r. Nederasselt dorpskerk: Topografische kaart van Velp en Grave (1895): Stamhuis Van Haren Broekstraat 2 Nederasselt: Huwelijk Schimmel-Jordens 1865 Velp: Kerkdorp Hatert 1920.

 Naar de top
 

Het boek beperkt zich niet tot de families Van Haren en Jansen maar behandelt ook de gezinnen van de overige voorouders zowel in mannelijke als vrouwelijke lijn. Hieronder een greep uit de families die aan bod komen.

1. Van Haren-Jansen nakomelingen
Het gezin Bertus van Haren (1858-1930) en Grada Jansen (1868-1908), woonde achtereenvolgens op De Arend (Winssen), De Eenheid (Hees) en Dorpzicht (Hatert). Hun kinderen huwden: Lau met Anne Geurts; Gijs met Hanneke Romviel; Lambèr met Stien Romviel; Marie met Thé Derks; Cato met Jan Toebast; Dina met Jan Croes; Anneke met Wim Opsteeg; Sjef met Cor Valks; Mina met Albert Toebast.
Van alle nakomelingen inclusief partners zijn verhalen en fotoís opgenomen.Voorbeelden van familienamen die er dan bijkomen zijn: Goeman, Josten, Van Lieshout, Lintsen, Noor, Peters, Thielen, Tunnissen, Verheijen, Warringa, Wessels.
Voor de nakomelingen van Van Haren-Jansen zie nr 8 in de tabel Tabel Van Haren.

2. Van Haren voorouders (stamreeks Van Haren)
De familie Van Haren (Van Haaren). Boeren en herbergiers. Vroegste vermelding Hendrik van Haren en Cecilia Peters ca 1610 te Nederasselt. Nakomelingen bewoonden o.a. Florensteijn (Balgoij), ít Roth (Overasselt), ít Borrenbosch (Overasselt), Morsheuvel (Overasselt), De Tempel (Overasselt). Het boek geeft gezinssamenstellingen, bezitingen, woonplaatsen etc. In paragraven de nakomelingen: Jan van Haren (1640- n1715) en Eerke Jansen Seben; Jacob van Haren (1685-1755) en Johanna Laurensen de Bondt; Laurentius van Haren (1718-1808) en Anna Maria Ermers; Franciscus van Haren (1771-1848) en Maria Wolters.
Voor een stamreeks van deze Van Haren klik op Kwartierstaat en vervolgens op Lambertus Franciscus van Haren (1858-1930).

3. Van Haren-Barten (nakomelingen)
De gezinnen van de kinderen van Laurentius van Haren (1816-1890) en Maria Barten (1820-1880) komen in het boek ruim aan bod. Dit echtpaar woonde Broekstraat 2, Nederasselt, had elf kinderen en negen huwden:  Bet met Laurens van Haare; Miet met Koos Willems; Mientje met Hendrikus Egbars; Toon met Maria van Haren; Thij met Grad Jordans; Cis met Maria van Raaij; Coba met Piet van Raaij; Bertus met Grada Jansen; Sien met Jan Roelofs.
De gezinnen van deze kinderen worden uitvoerig beschreven en gepresenteerd met foto's. Er zijn 62 kinderen en 226 kleinkinderen.
Voor een overzicht van deze nakmelingen klik op  Tabel Van Haren en zie kolom 1 t/m 9.

4. Kwartierstaat Van Haren (kwartierstaat = voorouders ook via de moeder-lijnen)
Een kwartierstaat van Lambertus Franciscus van Haren (1858-1930) met uitleg over de families Ermers, Barten, Bastiaans, Vos, Willems en Wolters, alle uit voornoemde regioís. Barten (met de weldoener Lambertus Barten (1806-1900). Willems (woonachtig o.a. in Balgoij-Keent, Wijchen, Nederasselt.
Voor de kwartierstaat klik op: Kwartierstaat en vervolgens op Lambertus Franciscus van Haren *1858. Bovengenoemde namen komen dan in beeld.

5. Jansen (stamreeks Jansen)
De familie Jansen is afkomstig van Reek en Velp, maar later ook vertakt naar Neerloon, Demen en Wijchen. Door gebruik van patroniemen - de familienaam van de kinderen is afgeleid van de voornaam van de vader - is de stamreeks hier heel interessant maar ook verwarrend. Deze tak leverde veel priesters en kloosterlingen. De Zaalheuvel en Vogelenzang te Velp waren plaatsen waar de Jansenís lang vertoefden. Nu wonen de nakomelingen o.a. in Wijchen en Grave. Voor de voorouders klik op:  Kwartierstaat en vervolgens op Grada Maria Jansen *1868.

6. Jansen-Schimmel (nakomelingen)
De gezinnen van de kinderen van Gijsbertus Jansen (1836-1893) en Maria Catharina Schimmel (1833-1917) komen in het boek ruim aan bod. Dit echtpaar woonde op de Zaalheuvel (Velp) en kreeg daar negen kinderen. Vijf huwden: Anna met Sjef Vos; Grada met Bertus van Haren; Jan met Cato Jordens; Hendri met Jaan Cuppen; Toon met Tonia van der Loop. Deze gezinnen zijn met verscheidene foto's opgenomen.
Voor deze nakomelingen klik op  Tabel Jansen

 Naar de top
7. Kwartierstaat Jansen (kwartierstaat = voorouders ook via de moeder-lijnen)
Sporen van de verdere voorouders Gerardina Maria Jansen (1868-1908) leiden o.a. vanuit Velp naar Leende bij Eindhoven, de Amsterdamse Jordaan en zelfs naar Külsheim en Heinsberg in Duitsland en mogelijk zelfs naar Schotland.
Bij deze voorouders vinden we de volgende familienamen: Hoogers (Velp), Van Gaalen (Herpen en Velp). Schimmel (Velp, Reek, maar via ís Hertogenbosch afkomstig van Külsheim (D). Veel fotoís van deze families zijn opgenomen. Ook Van Esch (Dinther) , Belle (Grave, Ravenstein) en Pompen - de wortels gaan terug tot in de 14e eeuw - zijn families beschreven in het boek. Zes pagina's met foto's en tekst vinden we over de familie Schimmel, met ook de stamvader van de Reekse tak.
Voor deze voorouders klik op Kwartierstaat en vervolgens op Grada Maria Jansen *1868.

8. Marie Derks-van Haren 100 jaar
Vanwege de 100e verjaardag van Marie Derks-van Haren op 29 juli 2000 komt dit Maldense gezin met 15 kinderen ruim aan bod. Maar ook alle nakomelingen van haar broers en zussen zijn met tekst en fotoís opgenomen.
Voor deze 15 personen klik op Tabel Van Haren en kijk naar 4e kind in kolom 8.

9. Relatie naar nog levenden personen
De bijlagen van het boek geven genealogische (stamboom) overzichten van de families Van Haren en Jansen. Tenslotte een 13-tal tabellen met familieverbanden om snel het juiste verband van nu levende personen met (verre) familieleden en voorouders te vinden. Heel veel Van  Haren's en Jansen in en rond Overasselt - Grave staan er in vermeld. Twee tabellen zijn op deze site geplaatst.
Voor de nakomelingen Van Haren ziel tabel   Tabel Van Haren  , en voor Jansen zie tabel  Tabel Jansen
 

Home